KOMŠIĆ: OSOVINA DODIK - ČOVIĆ RAZVALJUJE BiH!

 
Čestitka člana Predsjedništva BiH premijeru Hrvatske na bespravnoj gradnji Pelješkog mosta, odnosno čestitka na protupravnom nasilju nad BiH i na kršenju Konvencije UN-a o pravu mora, po svim parametrima jeste veleizdajnički čin!

Komšić ističe da se radi o jedinstvenom primjeru u svijetu da se kolektivni šef jedne države stavio na stranu one države koja ugrožava interes države koju zastupa!
Neka priča ko šta hoće, ja ću reći ono što je mnogima, nažalost još ne svima – jasno. Dotični je samo izvođač radova na rušenju Bosne i Hercegovine, čega je naručitelj susjedna Hrvatska! Neki kažu da ovakve ocjene nisu diplomatske. Možda i nisu, možda treba izmisliti neke nove riječi za ovo što se čini Bosni i Hercegovini!

Prije jedanaest godina tadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader prilikom posjete Mostaru kazao je da će Pelješki most graditi bez obzira na stav BiH. Podsjećanja radi, tada sam rekao da je nedopustiv takav odnos hrvatskog premijera, kao i odnos prema BiH u cjelosti, te da ćemo u slučaju da se gradnja ne usaglasi - tužiti Hrvatsku. Pošto ništa nije usaglašeno, a bespravna gradnja je počela, i dalje ostajem pri izrečenom. Ukoliko ikada budem u prilici da kao član Predsjedništva BiH, a pozivajući se na Konvenciju UN-a o pravu mora, tužimo Hrvatsku, i ukoliko za to u Predsjedništvu budemo imali potrebnu većinu - to ćemo i uraditi. Sada to nije moguće, jer u Predsjeništvu BiH sjede veleizdajnici, ali će, nadam se, to biti moguće još krajem ove godine.

Što se Dodika tiče, njega nije potrebno ućutkivati kada sa govornice Narodne Skupštine Republike Srpske veliča genocid. Dodik govori ono što zaista i misli. U zabludi su svi oni koji tvrde da je Dodikovo veličanje genocida samo u svrhu izborne kampanje. Ono, doduše, jeste i u tu svrhu, ali se radi o strateškom projektu veličanja genocida koje je davno napustilo fazu negiranja, a prešlo u fazu glorifikacije. Kad neko veliča genocid, nikakvi drugi stvarni problemi ne mogu biti veći problem od toga. To je pitanje života ili smrti!

Dodikove riječi i uvrede na račun žrtava genocida za koje je ustvrdio da su same odgovorne za vlastitu tragediju, podjećaju na riječi Radovana Karadžića koji je u oktobru 1991. godine najavio genocid.

Ako Dodik ponovo krene u nasilje, za to neće biti odgovoran samo on, mnogo i svi oni koji su ga tetošili, kako iz međunarodne zajednice, tako i oni iz BiH koji tvrde da je "Dodik dobar saradnik"!